UNIVERSUL   2 comments

EVOLUŢIA UNIVERSULUI

1.Definiţie Univers:  Universul reprezintă un ansamblu de materie şi energie, răspândit într-un spaţiu cosmic presupus foarte întins (aproape infinit), care suferă o evoluţie continuă şi treceri succesive ale materiei în energie şi invers.

2.Alcătuirea Universului:

 
Stele
Sisteme Planetare
Galaxii
Praf cosmic
Roiuri de galaxii
Pulsari

3.Formarea şi evoluţia Universului: Astronomii au calculat că Universul s-ar fi format acum 14 – 15 miliarde de ani în urma aşa numitei explozii iniţiale, „Big Bang”. Se apreciează ca formarea Universului a durat 3 minute, iar la 100 de milioane de ani de la marea explozie iniţială Universul era un amestec difuz de hidrogen şi heliu la o temperatură foarte scăzută. Ulterior, în acelaşi timp cu dilatarea sa, repartiţia hidrogenului şi a heliului a devenit neomogenă în spaţiile cu o concentrare mai mare apărând, sub acţiunea gravitaţiei, formaţiuni sferice (protogalaxii).  La o densitate suficient de mare a acestor formaţiuni sferice alcatuite din HIDROGEN şi HELIU, se formează în interiorul lor, prima generaţie de stele. STELELE din prima generaţie trăiesc până la stadiul de novă sau supernovă – când explodează, în locul lor se formează un nor gazos alcătuit atât din elemente iniţiale (HIDROGEN şi HELIU), cât şi din elemente mai noi, mai grele, generate de această explozie (care dau naştere planetelor); din acest nor gazos se formează foarte repede o stea. Acest proces a continuat până în prezent. Se presupune că SOARELE este o stea din a doua sau a treia generaţie. Au existat încă 2-3 momente în care stelele anterioare Soarelui au evoluat în conformitate cu modelul de evoluţie a acestora: nor gazos→stea→explozie→nor gazos→stea.

În prezent Universul se află în expansiune fapt care ridică o mare întrebare referitoare la evoluţia în viitor şi la timpul cât va dura această evoluţie. În acest cotext, există părerea că la o dilatare suficient de mare, ajungându-se la un punct critic, Universul va suferi o „implozie”, întreaga materie şi energie revenind la situaţia iniţială. Orizontul de timp este însă foarte îndepărtat. La scara sistemului solar, explozia Soarelui şi transformarea sa într-o altă stea, mai mică şi mai densă, ar fi posibilă peste alte 4 – 5 miliarde de ani.

Universul este de trei tipuri:

– universul observabil sau metagalaxia: poate fi observat cu ajutorul unui intrument optic (telescopul).

– universul fizic: detectabil indirect ;i presupus; situat dincolo de Universul observabil.

– universul total: presupus filozofic.

Dictionar

* galaxie = ansamblu de stele, sisteme planetare si nori de gaz, aflate intr-o corelatie gravitationala;

* stea = corp ceresc cu lumină si caldura proprii format dintr-o masă de gaze aflată la o temperatură foarte ridicată;

* protogalaxie = materie gazoasă pulverulentă, interstelară, de la care se formeasă o galaxie.

* pulsar = sursă galactică de unde radio care emite impulsuri foarte regulate și foarte scurte.

*planeta = corp ceresc fără lumină si caldura proprii, satelit al Soarelui, care se vede pe cer sub forma unui punct luminos ca urmare a reflectării luminii solare;

* constelatie = forma geometrica sau neregulata care provine din unirea imaginara a unor stele situate pe o anumita suprafata a boltii ceresti;

Nota!!!

1.Dintre cei care au studiat problema evolutiei Universului face parte si renumitul astronom și cosmolog american, Edwin Powell Hubble, care a schimbat profund înțelegerea felului în care trebuie să concepem Universul prin demostrarea existenței altor galaxii, altele decât cea a noastră, Calea Lactee. Hubble a descoperit, de asemenea, modul corect de aplicare al „Efectului Doppler” la expansiunea Universului, numit specific în astronomie și cosmologie „Deplasarea spre roșu„. Efectul observat de el în modificarea spectrul electromagnetic al galaxiilor stabilea o proporționalitate între variația spectrului electromagnetic al unei anumite galaxii și depărtarea aceateia de planeta noastră, Pământ. Această proporționalitate, care a devenit cunoscută ca Legea lui Hubble a definit și a măsurat expansiunea universului.

2. In afara de Hubble s-a remarcat in zilele noastre si Stephen Hawking, fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani. În anii 19651970, acesta a elaborat un model matematic asupra originii și evoluției universului în expansiune, din momentul „marii explozii” inițiale („The Big Bang”) și întreprinde studii asupra relației dintre găurile negre din univers și termodinamică.

http://www.youtube.com/watch?v=B1AXbpYndGc

http://www.youtube.com/watch?v=b0lxbzgwW7I&feature=related

Reclame

Posted septembrie 18, 2010 by andreeazg in 11 SAM

2 responses to “UNIVERSUL

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nu cred ca o sa aflam vreodata cu exactitate cat de mare este Universul si cum s-a format.Oricum,foarte interesanta lectia si foarte bun blogul.Keep up za good work,ca sa zic asa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: