MISCARILE PAMANTULUI   5 comments

MIŞCĂRILE PĂMÂNTULUI

 

Pământul execută două mişcări cu, consecinţe imediate asupra vieţii oamenilor. În afară acestor două mişcări, Terra efectuează şi alte mişcări asupra cărora nu vom  insista (ex: mişcarea efectuată de către întregul sistem solar în jurul unui punct central din galaxia noastră). Aşadar, ne vom opri asupra:

–         MIŞCĂRII DE ROTAŢIE şi

–         MIŞCĂRII DE REVOLUŢIE

Până la descrierea mişcărilor Pământului se impune să amintim că forma Pământului, dacă se face abstracţie de denivelări, este cea de SFERĂ. Forma sferică a fost demonstrată pentru prima dată de  ERATHOSTENE (sec III. Î. Hr.), care a măsurat cu precizie circumferinţa Pământului.

Când vorbim despre forma Pământului este necesar să aducem în discuţie şi notiunea de „ELIPSOID DE ROTAŢIE”, care redă forma uşor bombată a planetei la Ecuator şi mai turtită la poli. Astfel, între raza ecuatorială şi raza polară (VEZI nota 1), există o diferenţă de 1/297.

Forma de „GEOID” se aseamănă mai mult cu forma reală a Pământului (fără a fi identică cu ea). Geoidul este apropiat ca formă de suprafaţa medie a Oceanului Planetar şi prelungirea acestuia sub continente. Între geoid şi elipsoidul de rotaţie există o abatere de ± 100 m, volumul fiind identic.

Forma reală a Pământului este cea de „TERROID” sau „GEOID-PARĂ” SAU „TELUROID” şi a fost obţinută din observaţii satelitare.

1.MIŞCAREA DE ROTAŢIE

 

DURATA:– mişcarea se realizează în 24 de ore, adică într-o zi solară medie.

DIRECŢIA: – mişcării este de la VEST la EST şi induce imaginea aparentă a deplasării corpurilor cosmice (Soarele, Luna, stelele) de la est la vest.

CONSECINŢE: 

–         posibilitatea construirii unei unităţii de bază a timpului folosind lungimea zilei solare mijlocii (24 de ore);

–         deplasarea aparentă a corpurilor invers mişcării de rotaţie;

–         construirea unui sistem de tipul FUSELOR ORARE;

–         abaterea spre dreapta a corpurilor ce se deplasează pe direcţia meridianelor (forţa Coriols), evidenţiată prin direcţia curenţilor oceanici şi a circulaţiei aerului.

2.MIŞCAREA DE REVOLUŢIE

Miscarea de revolutie

 
DURATA: 365 zile, 9 minute şi 9 secunde, de-a lungul unei orbite în jurul Soarelui, de forma unei elipse, soarele fiind situat într-unul din focare.
 
CONSECINŢE: iluminarea diferită a globului terestru în cursul unui an – succesiunea anotimpurilor.

stabilirea unui interval de măsurarea a timpului: 1 an.

CONSECINŢE COMUNE:

Iluminarea diferită a suprafeţei terestre (datorită formei şi mişcării de rotaţie) influenţează cantitatea de caldura primita de la ecuator la poli în cursul unui an, determinând formarea zonelor de căldură. 

  

DICŢIONAR

* fus orar =  un fus orar este o zonă pe Pământ în care este legal în vigoare aceeași oră (același timp). Timpul aflat legal în vigoare într-un anumit loc este numit timp legal, oră legală, oră oficială sau, uneori, timp standard sau oră locală.

* terroid = forma reala a Pământului, incluzand şi denivelarile scoarţei terestre (relieful).

NOTE!!!

1. Raza ecuatorială (Re) = 6378,1 km; Raza polară (Rp) = 6356,7 km; Raza medie (Rm) = 6368 km; Lungimea Ecuatorului = 40075 km; Lungimea unui meridian = 40008 km.

2.  http://www.youtube.com/watch?v=yAm8s7Wg6SU&feature=related

 

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fus_orar

http://www.uwsp.edu/geo/faculty/ritter/animation/atmosphere/earth_revolution.html
Reclame

Posted septembrie 18, 2010 by andreeazg in 11 SAM

5 responses to “MISCARILE PAMANTULUI

Subscribe to comments with RSS.

  1. un material foarte bun

    florina melinte iasi
  2. super material

    badea denisa pitesti
  3. foarte bun site-ul

  4. M-a ajutat foarte mult informatia data .

  5. De fapt Pamantul are 14 miscari in total . Un exemplu sistemul Pamant Luna are un centru de greutate situat in scoarta terestra la peste 1000km in jurul caruia oscileaza. La fel si sistemul Pamant Soare; etc..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: