RĂSPÂNDIREA POPULAŢIEI   3 comments

Răspândirea geografică a populaţiei

 

Populaţia planetei noastre este repartizată neuniform. Există zone şi regiuni întinse unde populaţia este foarte rară, cum ar fi regiunile reci, deşerturile temperate şi calde sau zona pădurilor ecuatoriale. Există, de asemenea, zone şi regiuni cu o populaţie foarte numeroasă, concentrată pe un spaţiu relativ redus (partea estică a Chinei, centrul Japoniei, Delta Gangelui, Insula Java, Europa de vest etc.).

Pe continente distribuţia populaţiei (a numărului de lecuitori), arată astfel:

–         în Asia locuieşte mai bine de jumătate din populaţia Terrei, respectiv, 4,050 miliarde pers.;

–         Asia este secondată de Africa, cu aproximativ 922 milioane locuitori (13,16%);

–         America de Nord deţine 7,54% din totalul de 6,768 miliadre de locuitori (atât câţi numără planeta noastră în prezent).

–         America de Sud şi America Centrală totalizează un procent de 5,13%, valoare apropiată de cea a Australiei şi Oceaniei la un loc (5,4%).

–         Europa are o populaţie de 731 milioane locuitori, adică aproximativ 10% din populaţia planetei.

Pentru a vă face o imagime mai clară asupra repartiţiei populaţiei , pe ţări, vă recomannd link-ul de mai jos:

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html?countryName=China&countryCode=ch&regionCode=eas&rank=1#ch

 

De asemenea, în figura 2 sunt prezentate primele 10 state ale lumii, ierarhizate în funcţie de numărul de locuitori. Primele două locuri sunt ocupate de China şi India cu 1,330 miliarde, respectiv 1,173 miliarde. Aceasta înseamnă că 36,69% din populaţia Terrei. Urmează la mare distanţă S.U.A. cu 310 milioane locuitori, iar top 10 este încheiat de Mexic cu aproximativ 112 milioane locuitori.

 
 
 
 

Fig. 1 Repartiţia populaţiei pe continente

 

 Pe suprafaţa Terrei există zone cu populaţie numeroasă, precum şi zone de vid demografic. Aceste discrepanţe care apar în repartiţia geografică a populaţiei sunt determinate de o serie de factori, cei mai importanţi dintre aceştia fiind:

a)      factorii naturali, în principal, clima şi relieful.

Clima impune prin temperatură şi precipitaţii, limitele cele mai stricte în repartiţia teritorială a populaţiei. Temperaturile scăzute întâlnite în climatul rece, fac, ca 8% din suprafaţa Terrei să nu fie locuită. Temperaturile ridicate (care determină seceta), constituie un alt obstacol în repartiţia teritorială a populaţiei. În climatul deşertic, de exemplu, trăieşte doar 1,4% din populaţia Terrei.

Precipitaţiile, în special cele din climatul tropical umed, pot fi un obstacol pentru om, datorită favorizării dezvoltării pădurilor, fertilităţii scăzute a solurilor şi frecvenţei anumitor parazitoze sau afecţiuni. Cu toate acestea în arealul climatului cald şi umed, trăiesc aproximativ 27,6% din locuitorii Terrei.

Relieful are o influenţă mai puţin evidentă decât climatul asupra distribuţiei populaţiei. Relieful influenţează distribuţia spaţială a populaţiei prin altitudine şi grad de fragmentare.

Dacă analizăm problema altitudinii reliefului se constată că odată cu, creşterea înălţimii scade densitatea populaţiei. Există şi excepţii de la această regulă, cum ar fi oraşul La Paz (capitala Boliviei), situat la 3600 m, sau vechiul centru minier Potosi, situat la 4100 m.

b)      factorii istorici, se referă în principal la vechimea populării unui teritoriu şi la migraţii (nord-estul SUA, sud-estul Braziliei, sud-estul Australiei, sunt bine populate datorită migraţiilor populaţiei din Europa). 

 

c)      factorii demografici, se referă la faptul că sporul ridicat şi foarte ridicat favorizează creşterea numerică a populaţiei unor regiuni şi ţări (India, Bangladesh, Nigeria etc.). 

Un alt factor demografic este şi sporul migratoriu. Acesta indică, creşterea populaţiei în anumite ţări (S.U.A., Australia, Canada) şi descreşterea în altele (România, Bulgaria etc.). 

 

d)      factorii economici (locuri de muncă, resurse naturale exploatabile etc.), atrag oamenii spre regiuni sau ţări.

 
 
 
 

Fig. 2 Primele 10 ţări ale Lumii - ca număr de locuitori

 

Reclame

Posted noiembrie 8, 2010 by andreeazg in ZECE

3 responses to “RĂSPÂNDIREA POPULAŢIEI

Subscribe to comments with RSS.

  1. Felicitari!

  2. mersi

  3. Multumesc foarte foare mult de referat. Este exact ce cautam. Media mea la Geografie tinea de acest referat. Multumesc inca o data si felicitari celui sau celei care la postat.

    Roxana Mihaela Ifrim

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: