Resursele litosferei   Leave a comment

Resursele litosferei


Clasificare:

1. Resursele energetice:

–         cărbunii,

–         petrolul,

–         gazele naturale,

–         şisturile bituminoase,

–         substanţele radioactive: uraniu, thoriu, plutoniu.

2. Resurse metalurgice:

–         minereuri feroase: fierul;

–         minereuri neferoase: cuprul, plumbul, zincul, costitorul, bauxita etc.

3. Resursele chimice:

–         sărurile de potasiu;

–         sărurile de natriu;

–         piritele;

–         fosforitele;

–         apatitele etc.

4. Rocile de construcţie:

– marmura, granitul, calcarul, argila etc.

Resursele energetice

a)      Cărbunii – după gradul de incarbonizare pot fi: superiori (antracitul şi huila) şi inferiori (lignitul, cărbunele brun şi turba).

Utilizare: obţinerea energiei electrice; obţinerea oţelurilor cu ajutorul huilei cocsificabile; unele componente ale cărbunelui precum metanolul şi etilena sunt folosite la obţinerea fibrelor sintetice, maselor plastice, medicamentelor, smoalei şi a fertilizatorilor.

Ţări cu importante rezerve de cărbuni: China (în special huilă), S.U.A. (munţii Apapalachi), India, Australia, Ucraina (bazinul Doneţk), Rusia, Germania (bazinul Rhur), Polonia (Silezia), Kazahstan, Turcia etc.

b)      Petrolul: se foloseşte pentru obţinerea: benzinei, motorinei, kersosenului, a maselor plastice, detergenţilor, a cauciucului sintetic, a firelor sintetice, precum şi în industria farmaceutică.

Ţări cu importante rezerve de petrol: ţările Orientului Apropiat şi Mijlociu (Arabia Saudită, Kuweit, Iran, Irak, Emiratele Arabe Unite), S.UA., Venezuela, Columbia, Mexic, Marea Britanie, Norvegia, Nigeria, Rusia etc.

c)      Gazele naturale: pot fi asociate cu zăcămintele de petrol (gaze asociate) sau cantonate într-un singur zăcământ (gazul metan).

Ţări cu rezerve importante de gaze naturale: Olanda, Norvegia, Marea Britanie, Indonezia, Rusia, Iran, Libia etc.

d)      Uraniul şi thoriul: se utilizează în celtralele atomoelectrice. Ţări cu rezerve importante de substanţe radioactive sunt: Rusia, Australia, S.UA., Canada, Australia, Nigeria, Gabon, Namibia, Franţa, Brazilia etc.

Resursele metalurgice feroase

Fierul este principală resursă pentru siderurgie. Ţările care deţin pe suprafaţa lor zăcâminte de minereuri feroase sunt: Rusia, Ucraina, Brazilia, Africa de Sud, Australia etc.

Alături de fier mai sunt utilizate şi alte metale: mangan, crom, nichel, vanadiu, molibden, wolfram, titan etc.

Resursele metalurgice neferoase

Cuprul – poate fi întâlnit în stare nativă sau în asocialţii polimetalice. Se foloseşte în electrotehnică, în obţinerea de aliaje prin combinarea cu cositorul şi zincul (bronz şi alamă). Ţările care au rezerve mari de minereu de cupru sunt: Chile, Peru, R.D. Congo, Zimbabwe, Zambia, Australia etc.

Plumbul – se găseşte în zăcămintele de sulfuri. Se utilizează în industria acumulatorilor, în producţia de instalaţii sanitare, în industria tipografică şi în petrochimie. Ţările cu importante rezerve de plumb sunt: Australia, Canada şi S.U.A.

Zincul – este de regulă asociat cu plumbul. Se foloseşte în siderurgile pentru producţia de tablă zincată.. Ţări cu rezerve importante de zinc sunt Canada şi Rusia.

Bauxita – este utilizată pentru obţinerea aluminiului. Rezerve importante de bauxită se găsesc în: Ghana, Guineea, Camerun, Sierra Leone, Jamaica, Brazilia, Australia, China, India, Indonezia.

Aurul – se utilizează în industria bijuteriilor şi în crearea de rezerve în cadrul băncilor.  Ţări cu importante rezerve de aur sunt: Africa de Sud, Zimbabwe, S.U.A., Australia, China, Canada etc.

Argintul – ţări producătoare sunt: Mexic, S.U.A., Peru.

Platina – este un metal rar. Se exploatează din: Canada, S.U.A., Australia, Columbia, Etiopia etc.

 

Resursele chimice

Sarea Gemă (NaCl) – este localizată atât în scoarţa terestră cât şi în Oceanul Planetar. Sarea este utilizată în industria alimentară, în obţinerea de sodiu, clor, sodă caustică, sodă calcinată, acid clorhidric etc.

Ţări cu rezerve bogate de sare sunt: Germania, Franţa, Italia, Polonia, România, Rusia, China, India etc.

Sărurile de magneziu apar alături de sărurile de potasiu şi sunt folosite în industria îngrăşămintelor chimice. Rezerve importante sunt în Rusia, Germania, Franţa, Canada, S.U.A.

Sulful – se utilizează în procesul de obţinere a acidului sulfuric, în industria cauciucului sintetic, la vulcanizare, în industria farmaceutică, în argicultura etc. Ţări cu rezerve de sulf sunt: Italia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Polonia, Canada, S.U.A. etc.

 

Rocile de construcţie

Granitul – este o rocă vulcanică utilizată în ornamentaţii, fundaţii de clădiri, pavaje etc. Ţări cu rezerve de granit sunt: Egipt, Finlanda, Franţa, Scoţia, Canada, Italia, Rusia etc.

Marmura – este o rocă metamorfică utilizată ca ornament. Se exploatează din Italia (marmura de Carrara), Grecia (marmura de Pantelikos şi Skyros), Spania, Portugalia, Franţa, România etc.

Calcarul şi argila sunt roci sedimentare folosite ca materiale de construcţie. Calcarul se utilizează în industria lianţilor iar argila este folosită pentru obţinerea porţelanurilor. Ţări în care se exploatează: China, Japonia, S.U.A., Franţa, Marea Britanie etc.

Reclame

Posted februarie 14, 2011 by andreeazg in ZECE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: