Tipuri de medii geografice   3 comments

Tipuri de medii geografice

Mediul geografic reprezintă mediul natural transformat de om, care cuprinde atât elemente naturale, cât şi elemente atropice.

La nivelul planetei se pot identifica mai multe tipuri de medii: medii zonale, medii azonale, medii regionale, medii locale.

 

I.Medii geografice zonale:

A. mediul tropical forestier umed – se întâlneşte în: America Centrală; bazinul Amazonului din America de Sud; bazinul fluviului Congo din Africa şi în sud-estul Asiei.

Din categoria elementelor naturale se desprind ca şi elementele caracteristice vegetaţia şi fauna. Arborii din pădurile tropical-umede au o valoare economică mare. Între aceştia se remarcă: arborele de cauciuc, arborele de cafea (Coffea arabica), arborele de cacao, arborele de scorţişoară, palmierul de ulei (Oil palm), palmierul de vin, acaju, abanosul, palisandrul, mango, bambusul etc. Fauna este reprezentată de: pasări viu colorate (papagali, tucani (Keel-billed Toucan), păsări indicatoare de miere (Wahlberg’s Honeyguide) ), maimuţe, reptile (pitoni), porcul babirusa, leopard, jaguar etc.

Elementele atropice intervin în acest mediu prin: defrişarea pădurilor pentru a lăsa loc diferitelor tipuri de culturi (orez, manioc), construcţia unor artere de circulaţie (Transamazonianul), etc.

B. mediul tropical cu două anotimpuri:prezintă un anotimp ploios şi unul secetos. Se întâlneşte în Africa, Asia de Sud, Australia de Nord-Est şi în America de Sud.

Pentru acest tip de mediu, elementele naturale predominante sunt constituite din asociaţii de plante şi animale bine individualizate, precum:

savana – aceasta este o asociaţie de ierburi înalte, xerofile (numite: campos în Brazilia şi Llanos în Venezuela) şi pâlcuri de arbori ( Baobab, Acacia, palmieri – în Africa). Dintre elementele faunistice se remarcă: rinocerul, girafa, antilopa, zebra, gazela, leul, leopardul, ghepardul, hiena, bivolul indian, tigrul de Bengal elefantul, termitele etc.

Intervenţia atropică asupra acestui tip de mediu apare în zonele cu exploatări de minereuri, diamante, etc.

C. mediul tropical musonic –  este un tip de mediu determinat de acţiunea sezonieră a musonilor (vânturi periodice). Se întâlneşte în: India, Asia de Sud-Est, America Centrală.

Elementele naturale caracteristice sunt determinate de arborii cu lemn preţios (santal, teck (Tectona grandis), abanos) şi de cantitate mare de precipitaţii care cade din aprilie până în septembrie.

Presiunea atropică exercitată în mediul tropical musonic este foarte mare (India are o populaţie de 1,1 mild. loc.).

D. mediul tropical arid şi semiarid: – este situat în regiunile din lungul celor două tropice (Sahara, Kalahari). Este lipsit de precipitaţii (sub 200 mm/an).

Elementele de vegetaţie şi faună (dromaderul, scorpioni, fenecul) sunt limitate, iar intervenţia atropică nu este semnificativă.

E. medii temperat – calde:  se întâlnesc în regiunea Mării Mediterane, în California, în Africa de Sud şi în sud-estul Australiei. Principala varietate a acestui tip de mediu o reprezintă mediul mediteranean. Vegetaţia caracteristică este alcătuită din arbori şi arbuşti cu frunze sempervirescente. Din categoria arborilor se remarcă: pinul de Alep, cedrul de Liban, stejarul veşnic verde, etc. Arbuştii caracteristici mediului mediteraneean sunt: levănţica, palmierul pitic, mirtul şi fisticul. Citricile sunt, de asemenea, bine reprezentate. Tufişurile sunt asociate, de obicei, în formaţiuni care poartă denumiri diferite (în funcţie de regiunea geografică): Maquis (Italia), garriga (Garrigue – Franţa), frigana (Grecia), chaparral (California), etc.

Animalele caracteristice sunt: reptilele, hiena, ţapul ibex etc.

Mediul temperat cald este bine populat, iar presiunea antropică este mare.

F. mediul continental excesiv (uscat, semiarid şi arid). Se întâlneşte în America de Nord, America de Sud, Europa şi Asia.

Vegetaţia predominantă este cea de stepă (asociaţie de ierburi joase). Această asociaţie de ierburi joase poartă denumiri diferite: bărăgan în România, pustă în Ungaria, prerie în America de Nord şi pampas în America de Sud. Din categoria plantelor predomină: gramineele – Anemone, păiuşul, festuca, năgara; plantele viu colorate – păpădia,  pelinul etc. Fauna este reprezentată de: păsări (uluil, şoimul, potârnichea, dropia), carnivore (lupul, vulpea, dihorul), rozătoare (cărtiţa, iepurele, popândăul) etc. În deşerturile temperate din Asia, (Karakum, Takla-Makan), trăieşte cămila cu două cocoaşe. Cantitatea de precipitaţii nu depăşeşte 600 mm/an.

Acest tip de mediu este bine populat.

G. medii temperat umanizate – Cuprinde mediul forestier oceanic (vestul S.U.A, vestul Europei) şi mediul continental moderat (Europa Centrală). Vegetaţia este formată din păduri de foioase (stejar şi fag). Cantitate de precipitaţii depăşeşte pe alocuri 1000 mm/an. Influenţa antropică este crescută.

H. mediul forestier rece. Se întâlneşte în nordul Europei, nordul Asiei şi nordul Canadei. Vegetaţia este formată din păduri de conifere (cunoscute sub numele de taiga). Animale caracteristice: cerbul canadian, renul, ursul, veveriţa, castorul etc. Mediul forestier rece este slab populat, dar este supus presiunilor atropice datorită defrişărilor masive.

I. mediul subpolar – alternează perioadele scurte de încălzire cu perioadele geroase lungi. Vegetaţia este formată din muşchi şi licheni (Tundra). Este un tip de mediu slab populat.

J. Mediul glaciar – caracterizează regiunile acoperite cu gheţari de calotă. Presiunea antropică este dată de eliminarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră fapt care duce la încălzirea globală şi la topirea calotei de gheaţă.

II.Medii geografice azonale:

– medii montane (sistemul alpino – himalayan are o dezvoltare preponderent de la vest la est, este fragmentat în anumite porţiuni dar, în acelaşi timp, este foarte masiv şi continuu în zona Himalaya-Pamir-Tibet)

– medii maritime (litoarale);

– medii antropice (regionale şi locale), (se suprapun acelora care în stare naturală au fost favorabile vieţii omului şi care în timp au fost modificate pentru nevoile sale, dar modificarile s-au încadrat specificului mediului anterior), cuprinde:

a) mediul regiunilor industriale;

b) mediul regiunilor urbane;

c) regiunile şi arealele foarte degradate.

Reclame

Posted martie 16, 2011 by andreeazg in 11 zi/ 12 SAM

3 responses to “Tipuri de medii geografice

Subscribe to comments with RSS.

  1. sooper

  2. :))

  3. E chiar foarte bun si folositor :)!m-am bucurat ca l-am gasit;)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: